Livrare gratuita prin curier rapid pe teritoriul României pentru comezile de peste 90 lei| Livrare prin DHL în Europa

Steak de vită la tigaie

Orice gurmand adevărat va ști să aprecieze corect priceperea unui bucătar după cât de bine gătește un steak de vită. A obține o friptură suculentă, gustoasă, cu textură și culoare perfectă poate reprezenta pentru mulți dintre noi o adevărată probă de foc în bucătărie. Și nu întâmplător am folosit această sintagmă, pentru că succesul preparării fripturii de vită depinde, într-o mare măsură, de cât de bine vei ști să moderezi iuțeala focului și de cât timp vei expune carnea la căldura din tigaie sau grill.

Carnea de vită nu este unul dintre ingredientele des folosite în bucătăriile românești, fiind considerată, în general, o carne dificil de preparat.  Noi credem că e mare păcat dacă nu îi acorzi măcar o șansă să îți demonstreze contrariul.

Sunt câteva reguli de aur pe care trebuie să le respecți atunci când gătești vită, iar dacă vei ține cont de acestea, te vei bucura negreșit de un gust excelent, perfect echilibrat, demn de toată noblețea bucătăriei britanice sau de faima lipsită de modestie a unui steak gătit în stil american.

La rețeta propusă de noi, trebuie să alegi felii de antricot de vită rib eye, iar pe lângă acestea vei mai avea nevoie de:

  • 1 - 2 lămâi, în funcție de câte bucăți de carne vrei să gătești
  • Ulei de măsline
  • Sare, piper, cimbru
  • Unt

În cazul acestei fripturi, de savoarea sa extraordinară se face vinovată, în mare parte, marinada în trebuie lăsată carnea să se lăfăie vreme de câteva ore bune, sau chiar peste noapte.

Prepararea marinadei este foarte simplă și rapidă. Storci fără milă lămâia de toată înfumurarea ei înțepată, îi îmblânzești sucul ursuz cu uleiul de măsline și adugi toate condimentele pregătite dinainte. Torni amestecul peste carne și o pui la frigider, unde nu o mai deranjezi măcar câteva ore.

Înainte de a prepara friptura, asigură-te că scoți carnea din marinadă și o lași să se încălzească la temperatura camerei, cel puțin pentru 10-20 de minute. Prima regulă pentru gătirea corectă a cărnii de vită spune că nu ai voie să pui carnea rece direct în tigaia încălzită. Acest aspect este foarte important și contribuie la păstrarea frăgezimii cărnii.

După ce carnea s-a acomodat suficient la temperatura din bucătărie, poți încălzi pe aragaz o tigaie, de preferabil din fontă. Fundul vasului nu trebuie încins, ci doar încălzit la un nivel mediu. Se așază vita în tigaie și se gătește timp de 6 minute pe fiecare parte, punând deasupra câteva feliuțe de unt.

În limbajul bucătarilor, un steak de vită poate fi rare, medium sau well done. Modul rare corespunde unei fripturi în sânge, în timp ce well done este exact opusul. Timpul de gătire este cel care dictează textura cărnii, așadar pentru rare este nevoie de câte 4 minute pe fiecare parte, pentru medium 6 minute, iar pentru well done 8 - 10 minute. Cu această ocazie, tocmai ți-am mai dezvăluit încă o regulă importantă după care joacă un steak perfect.

După ce iei carnea de pe foc, e musai să te abții măcar 5 minute și, cu amabilitate, să îi acorzi fripturii un mic răgaz pentru a se odihni. Nu trece ușor peste acest sfat pentru că este un pas vital pentru garantarea succesului deplin. Unii bucătari folosesc chiar o folie de aluminium în care lasă friptura să se odihnească după ce a fost luată de pe foc, astfel încât procesul gătirii să nu fie întrerupt brusc.

Abia acum poți tăia friptura în bucăți delicioase de carne brună la exterior, cu miezul fraged și rozaliu. Perfecțiune!

Poftă bună!

Gătește bine, gătește rețetele KUTT!

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare