Galette cu mere
O poți numi galette, dacă dorești să aibă aerul sofisticat al bucătăriei franțuzești, sau poți să-i spui simplu tartă cu mere, dacă preferi sinceritatea autentică a unui desert rustic, ușor de preparat și repede de terminat (a se citi devorat).
La origini o celebră plăcintă franțuzească gătită în toate casele în zilele de sărbătoare, galette este un fel de prăjitură rustică, de formă rotundă, din aluat subțire, cu diverse umpluturi delicioase. Cea mai iubită versiune a galettei franțuzești rămâne tarta rustică cu marginile întoarse, umplută cu felii rumene de mere, înnobilate cu puțin praf auriu-roșcat de scorțișoară.
Rețeta extrem de simplă, chiar și pentru o novice în tainele bucătăriei, necesită ingrediente puține și necostisitoare, însă rezultatul final va umple toată casa de un miros ispititor, va transforma farfuriile în opere de artă, iar celor din jurul mesei le va aprinde scântei de încântare în priviri.
Pentru a prepara acest deliciu ai nevoie doar de câteva ingrediente simple, pe care sunt mari șanse să le ai deja în bucătărie:
- 350 gr de făină albă
- 3 linguri de zahăr pudră
- 1 linguriță de sare
- 250 gr de unt
- 6 linguri de apă rece
- 4-6 mere mari
- 3 linguri de zahăr brun
- scorțișoară
- esență de vanilie
- 1 lingură de gem de caise
Începe prin a pregăti aluatul într-un castron mare, amestecând făina cu sarea și cele 3 linguri de zahăr pudră. Adaugă și untul rece, tăiat cubulețe, apoi, folosindu-ți mâinile, un blender de patiserie sau un robot de bucătărie, omogenizează compoziția până ce amestecul capătă o textură nisipoasă, ce seamănă cu o aglomerare de bobițe de dimensiunea unui bob de mazăre.
Măsoară într-un pahar 6 linguri de apă răcită cu gheață și toarn-o pe toată deodată peste bobițele de făină, apoi amestecă cu o spatulă până ce se încheagă și obții un aluat omogen. Transferă-l pe o suprafață de lucru și modelează-l formând o sferă mare, pe care o învelești apoi cu un strat transparent de folie alimentară.
Și pentru că o gospodină a-toate pricepută ți-ar spune, ridicând din sprâncene, că în rețetele ei se ascunde secretul suprem al prăjiturilor, noi vrem să lămurim din capul locului că aici, pe pagina aceasta, nu-i loc pentru secrete. Așa că îngroșăm cu litere mari și rotunde, ca să știe toată lumea, că aluatului acesta îi place să șadă la rece, în frigider, vreme de cel puțin un ceas. Va fi binedispus și gata să coopereze chiar și atunci când te prefaci că l-ai uitat de pe o zi pe alta să doarmă la răcoare, în palatul rece de cleștar.
Și dacă tot ne-am scuturat bine de secrete, putem trece mai vioi la umplutură. Aici, lucrurile stau foarte simplu:
Curăță de coajă și feliază uniform merele mari și frumoase, amestecă feliile cu zahărul brun și scorțișoara, stropește-le cu esența de vanilie și lasă-le 5 minute pe foc, într-o tigaie încăpătoare.
Salvează-le apoi de fierbințeala aragazului și lasă-le și lor câteva momente de răgaz, timp în care poți modela foile de aluat.
Folosind această rețetă, vei obține o singură foaie mai mare sau două medii, în funcție de tava pe care vrei o folosești.
Așază foaia în tava de copt, lăsându-i marginile înalte, și apoi binecuvânteaz-o cu un strat de gem de caise peste care torni feliile de măr rumenite în tigaie.
Capetele aluatului se îndoaie peste umplutură, formând o coroniță care lasă centrul descoperit și se sigilează bine marginile tartei ungându-le cu puțin ou bătut. Se lasă la copt 40 de minute, în cuptorul preîncălzit la 200° C/400° F.
Până să scoți tarta din cuptor, vei constata că bucătăria ta s-a populat brusc cu zâmbete și farfurii întinse, în așteptarea desertului care a trezit pofta de bun, împrăștiind un miros dumnezeiesc. Hmm, imaginează-ți numai ce gust!
Poftă bună!
Gătește bine, gătește rețetele KUTT!