Livrare gratuita prin curier rapid pe teritoriul României pentru comezile de peste 90 lei| Livrare prin DHL în Europa

Fasole bătută și chipsuri din morcovi

Originară de pe continentul american, fasolea a călătorit peste tot pe glob, ajungând azi să fie foarte populară și apreciată în mai toate bucătăriile lumii. Considerată, în general, o hrană ieftină și foarte sățioasă, fasolea este inclusă în meniul tradițional al multor popoare.
Nici noi, românii, nu facem excepție, dovadă fiind și faptul că, de câțiva ani încoace, fasolea a ajuns, nu se știe cum, să fie nelipsită de la mesele tradiționale organizate la adunările populare de 1 Decembrie, ziua națională.
Azi îți propunem o rețetă veche, țărănească, dar ușor fandosită și cu oarecare pretenții închipuite de sofisticare.
Pregătește, așadar, să ai la îndemână următoarele:
  • 2 conserve de fasole albă boabe sau aproximativ 800 gr de fasole fiartă dinainte
  • 4 bucăți de ceapă roșie
  • 1 cană de apă sau bulion
  • 4 căței de usturoi
  • Sare, piper, ierburi aromate
  • Ulei de măsline
  • 2-3 morcovi
Feliază fin ceapa și călește-o într-o tigaie la foc mediu până se înmoaie și își schimbă culoarea. Pune prăjeala de ceapă deoparte, fără teamă, pentru că o să îi vină și ei rândul cât de curând să se facă folositoare.
 
Într-o oală potrivită pune boabele de fasole din conservă, adaugă bulionul sau, dacă preferi gustul curat al fasolei, poți înlocui bulionul cu apă. Cantitatea de lichid adăugată trebuie să ajungă până aproape la suprafața boabelor. Binedispune boabele din oală cu un adaos de ierburi aromate, puțină sare, usturoiul zdrobit și o pulbere fină de piper măcinat.
 
Amestecul trebuie să stea la foc, pe aragaz, măcar 5 minute, înainte de a fi considerat pregătit pentru tradiționala făcăluire. Procedeul de zdrobire a fasolei, denumit popular făcăluire sau bătut, trebuie să continue până ce obții o pastă omogenă, tartinabilă, cu textură fină.
 
Urmează fandoseala, respectiv pregătirea elementului surpriză, ce va oferi mica doză de sofisticare a rețetei tradiționale: pregătirea chipsurilor din morcov.
De aceștia, trebuie să te ocupi cu simț de răspundere. Curăță-i bine, spală-i și usucă-i temeinic cu un prosop bun, de bumbac. Că veni vorba, țesătura moale și absorbantă a prosoapelor din setul KUTT Kos este exact ceea ce ai nevoie pentru a te asigura că nu rămâne nici urmă de umezeală pe legumele proaspăt spălate.
 
Poți să treci apoi la felierea morcovilor. Aici, esențială este priceperea ta, dar mai ales a cuțitului pe care îl folosești, căci e musai să obții felii foarte, foarte subțiri de morcov. S-ar descurca remarcabil în această situație cuțitul KUTT Santoku, ce oferă tăierii o precizie suplimentară.
 
Rondelele de morcov se aștern pe o foaie de copt și se dau într-o tavă la cuptor, după ce au fost condimentate în prealabil și stropite cu ulei de măsline. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 200 de grade Celsius, iar timpul de coacere a chipsurilor este de 15 minute.
 
Așază fasolea bătută pe un platou, pune deasupra ceapa călită și dichisește-o cu chipsurile frumos colorate. Poți adăuga și câteva felii de pâine prăjită și ai astfel parte de un moment culinar delicios și original.
 
Poftă bună!
 
Gătește bine, gătește rețete KUTT!
 
star

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare