Cartofi dulci la cuptor cu parmezan ras
Dacă pentru americani curcanul este regele meselor în fiecare an de Ziua Recunoștinței, atunci cartoful dulce este un fel de prim ministru în regatul festinului, la aceeași sărbătoare. Un meniu tradițional de Thanksgiving Day va include obligatoriu, pe lângă friptura de curcan, și un piure, o plăcintă sau un alt fel de garnitură din cartofi dulci.
Deși, din punct de vedere etimologic ar părea că se înrudește foarte strâns cu cartoful obișnuit, cel dulce este de fapt o rădăcină dintr-o familie diferită de plante, la care sunt comestibile și frunzele. Originar din America, cartoful dulce a devenit popular în bucătăriile din sudul continentului în perioada colonială, iar până la sfârșitul Războiului Civil, tuberculii portocalii cu gust dulce au ajuns să fie foarte apreciați și în nordul Americii. De aici s-au răspândit cu ușurință și în celelalte colțuri ale lumii.
Spre deosebire de cartofii obișnuiți, cei dulci nu s-au bucurat de aceeași celebritate și în bucătăria românească, fiind gătiți mai rar și în cantități mai mici la noi. De vină pentru această situație nu este în niciun caz gustul sau calitatea mai slabă a acestui aliment, din contră. Explicația vine din faptul că la noi în țară cultivarea cartofilor dulci în grădini nu este la fel de răspândită precum este în cazul celorlalte rădăcinoase.
Totuși, de fiecare dată când îi găsești de cumpărat la raftul de legume, te sfătuim să nu îi ocolești. Pe lângă faptul că pot substitui cu succes cartoful obișnuit în orice rețetă, cei dulci au un conținut mult mai mare de vitamina A, cunoscută pentru beneficiile sale asupra tenului, dar și de beta-caroten, cu rol în protejarea vederii. De gust, nici nu mai vorbim! Sunt pur și simplu delicioși, cu o textură cremoasă, asemănătoare dovleacului plăcintar. Parafrazând o vorbă din popor, putem spune că iată, cartoful dulce mult aduce!
Iar dacă e așa, pentru azi ți-am pregătit o rețetă super-rapidă, super-ușoară și super-delicioasă, în care să incluzi acest super-cartof!
Ingrediente necesare:
- 3-4 cartofi dulci
- Sare, piper,
- Cimbru uscat
- 3-4 căței de usturoi
- Ulei de măsline
- Câteva frunze de pătrunjel verde
- Parmezan
Curăță cartofii dulci de coajă și taie-i în orice formă vrei: cubulețe, bețișoare sau orice altă formă îți trece prin cap sau prin lama cuțitului. Că tot veni vorba, ca să învingem încăpățânarea cam rigidă a miezului portocaliu, noi folosim întotdeauna puterea oțelului de Damasc din lama cuțitului KUTT Hanma, un tovarăș mai vechi, a cărui pricepere ne scoate mereu din orice încurcătură.
Amestecă apoi uleiul de măsline cu usturoiul zdrobit, sarea, piperul și cimbrul uscat. Se așază cubulețele de cartof pe hârtie de copt, într-o tavă și se stropesc cu uleiul aromatizat. Ca să fii sigur că savoarea condimentelor se transferă uniform la toate bucățile, poți să torni uleiul peste cartofi într-un bol care să îți permită să îi amesteci bine de tot și apoi să îi transferi pe hârtia pergament.
Ca să fie bine făcuți, cartofii dulci vor sta la cuptor în jur de 30 de minute, la 180 de grade Celsius. Când sunt gata, transferă-i pe o farfurie sau în bolul preferat și scutură bine un norișor de parmezan ras peste ei. Adaugă și câteva frunze de pătrunjel proaspăt și savurează cu poftă această gustare rapidă, minunat colorată și extrem de aromată. Un snack perfect, de mâncat în fața ecranului, la serialul preferat!
Vizitează și site-ul prietenilor noștri de la www.icooking.ro pentru a afla mai multe rețete, la fel de bune și de inspirate!
- Alegerea unei selecții are ca rezultat o reîmprospătare completă a paginii.
- Apasă tasta spațiu, apoi tastele săgeată pentru a face o selecție.