Livrare gratuita prin curier rapid pe teritoriul României pentru comezile de peste 90 lei| Livrare prin DHL în Europa

Ștrudel cu măr

Fantezia și bogăția combinațiilor inedite, așezate cu fast în farfuriile de porțelan ale restaurantelor elegante din capitala Austriei, dictează un stil aparte, specific vienez. Viena, cu grația ei elaborată și apetitul deschis pentru nou, este probabil singurul oraș din lume care a influențat un curent culinar distinct, cunoscut în lume drept bucătărie vieneză.

Unul dintre cele mai populare deserturi vieneze este ștrudelul cu măr, pe numele său original Apfelstrudel. Chiar dacă este un preparat tradițional vienez, variațiuni ale ștrudelului cu măr vei întâlni și în Bavaria, nordul Italiei sau alte țări ale fostului Imperiu Austro-Ungar.

Chiar dacă rețeta noastră de ștrudelul cu măr nu presupune chiar cea mai simplă și rapidă cale de a obține un desert perfect, noi credem că savoarea intensă, atât de plăcută papilelor gustative merită pe deplin efortul de a crea această mică și desăvârșită operă de artă culinară.

Vei avea nevoie de:

  • 6 mere (aproximativ 1 kg)
  • 3 linguri de zahăr brun
  • Zeama de la o lămâie
  • Fulgi de migdale
  • Fulgi de fistic
  • Scorțișoară
  • ½ cană de fructe de pădure
  • Foaie de aluat de patiserie
  • 3-4 linguri de pesmet
  • 1 ou pentru uns

Primul pas este să pornești cuptorul și să îi setezi temperatura la 200°C. Până ce se va încălzi suficient, te poți ocupa de pregătirea compoziției.

Curăță merele de coajă și apoi taie-le în cuburi de dimensiuni neregulate. La aceste două operațiuni îți poți exersa dexteritatea cu ajutorul celor 2 cuțite din setul Nami Premium de la Kutt.

Stropește apoi merele cu zeama de la o lămâie, adaugă zahărul brun, 1 vârf de cuțit de scorțișoară, 2-3 linguri de fulgi de migdale și gătește-le blând la foc mic, preferabil într-o cratiță din fontă, neaderentă.

Merele nu trebuie lăsate prea mult la călit, pentru a nu se transforma într-o pastă cu aspect îndoielnic și textură flască. Cubulețele de mere trebuie să își păstreze vigoarea, scopul gătirii fiind acela de a combina aromele și de a crea o unitate perfectă a gustului. La final, adaugă fructele de pădure și lasă compoziția deoparte să se răcorească.

Întinde pe tavă o coală de hârtie de copt și așază foaia de aluat  de patiserie. Pe mijloc pictează o dungă imaginară, lată de o palmă, pe care să o presari cu praful auriu a două linguri de pesmet. Peste acest strat fin toarnă amestecul de mere răcit și repetă cu o nouă poleială de pesmet.

Marginile laterale ale aluatului, rămase neacoperite, se crestează în fâșii subțiri, tăiate oblic sau drept, care se împletesc apoi peste compoziție formând aspectul unui spic de grâu. Astfel pregătit, ștrudelul se unge cu pensula înmuiată în ou bătut, se presară cu puțin zahăr, câțiva fulgi de migdale și fistic și se dă la cuptor pentru 40 de minute sau până când capătă un aspect rumenit.

După ce l-ai scos din cuptor, lasă ștrudelul să se răcească și îmbracă-l într-o haină diafană și misterioasă de zahăr pudră.

Arată atât de spectaculos, încât vei avea impresia că ești într-un muzeu de artă, dar mirosul apetisant te va convinge că te afli încă în bucătăria ta.

Guten  appetit!

Gătește bine, gătește rețetele KUTT!

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare