Livrare gratuita prin curier rapid pe teritoriul României | Livrare prin DHL în Europa I Comenzile plasate în perioada 29 aprilie - 04 mai 2021 vor fi livrate după data de 05 mai 2021

Secretele celui mai subestimat obiect din bucătărie

 Șervet, ștergar, prosop sau cârpă de bucătărie - o bucată de pânză de care, aparent, nu îi prea pasă nimănui. Ne-am obișnuit atât de mult să o avem mereu lângă noi, încât nici măcar nu mai conștientizăm că, dintre toate accesoriile și instrumentele cu care lucrăm în timp ce gătim, cele mai multe interacțiuni le avem cu această piesă simplă, pe care tindem să o trecem cu vederea atât de ușor.

Deși este o prezență mai puțin vocală în bucătărie, prosopul face parte din kitul obligatoriu pentru gătit. Dacă ai un cuțit bine ascuțit, un tocător solid și un prosop de bucătărie, ești gata oricând să te apuci de treabă. Gândește-te cum ar fi dacă nu ai avea de ce să îți ștergi mâinile în timp ce lucrezi, cu ce să usuci legumele abia spălate sau cu ce să apuci mânerul înfierbântat al cratiței. Cel puțin neplăcut, dacă nu chiar dureros.  

Am auzit mulți bucătari care laudă precizia cuțitului, trăinicia tocătorului sau virtuțile tigăii cu care lucrează. Am auzit, însă, prea puțini care vorbesc despre importanța șervetului de bucătărie. Haideți, deci, să dăm prosopului ce e al prosopului și să recunoaștem: fără el ar fi pierdut până și cel mai priceput dintre chefi!

 

Cum să alegi prosopul de bucătărie

Practic, prosopul numără roluri nelimitate într-o bucătărie. Atât de multe sarcini de îndeplinit implică, în mod firesc, și multe calități de urmărit atunci când cumperi un prosop bun. Să le luăm pe rând.

 

MATERIALUL

BUMBACUL – Este considerat cel mai bun pentru prosoapele de bucătărie de orice fel. Motivul este legat de capacitatea mare de absorbție a lichidelor. Mai mult, această fibră naturală este moale la atingere și are o rezistență foarte bună. Îngrijit bine, un prosop de bumbac îți va fi fidel în bucătărie pentru o perioadă mare de timp.

IN – Prosoapele din in sunt de preferat când lustruiești pahare sau farfurii, datorită faptului că nu lasă puf și absorb umezeala aproape instantaneu. În plus, șervetele fabricate din in sunt, de regulă, mai ușoare și mai subțiri, fiind lejer de purtat la talie, legate de cordonul șorțului după modelul bucătarilor profesioniști.

MICROFIBRĂ – A devenit un material sintetic destul de popular pentru fabricarea lavetelor de bucătărie. Acestea pot absorbi și reține o cantitate mare de lichide, sunt ușoare și se curăță relativ simplu. Nu sunt potrivite, însă, pentru a apuca vase fierbinți, iar ca aspect nu pot egala nicicând eleganța naturală a bumbacului.

FIBRE DE BAMBUS – Lavetele din fibre de bambus se descurcă exemplar la lustruirea paharelor și a sticlei, în general. Bambusul este considerat și un material antibacterian.

VÂSCOZĂ – În combinație cu alte materiale naturale, cum ar fi inul, vâscoza contribuie la păstrarea culorilor și imprimeurilor originale și ajută țesătura să aibă o ținută mai fermă.

 

CULOAREA

În bucătăriile profesionale, prosoapele sunt mereu albe, simple și fără prea multe imprimeuri sau modele. Pentru chefi, cel mai mult contează partea practică a prosopului, și poate mai puțin cea estetică. Cu toate acestea, un șervet curat și strălucitor va fi cartea de vizită a oricărui bucătar care se respectă. Curățenia trebuie să fie primordială în orice loc în care se gătește, iar etalarea unui prosop impecabil și de bună calitate va transmite fix această preocupare pentru menținerea igienei.

În bucătăriile obișnuite, pe lângă albul clasic, culorile neutre, în tonuri naturale, sunt alese cel mai adesea. Acestea își păstrează aspectul original mai mult timp, chiar și după spălări repetate.

Prosoapele cu imprimeuri, modele, culori îndrăznețe sau mesaje haioase reprezintă o alternativă ieftină și la îndemână pentru a adăuga o notă de sofisticare sau veselie decorului bucătăriei. Dezavantajul acestora este că, în timp, datorită spălărilor multiple, culorile se vor estompa. Totuși, țesăturile din amestec cu vâscoză își pot păstra pentru mai mult timp culorile vii.

 

DIMENSIUNEA

Prosoapele de dimensiuni reduse, dar mai groase și din bumbac moale sunt potrivite pentru ștersul mâinilor. De asemenea, lavetele pentru curățat suprafețe nu au nevoie de dimensiuni mari pentru a-și îndeplini bine rolul.

Cele de dimensiuni medii sunt folosite la uscarea veselei, lustruirea tacâmurilor și a paharelor. Acestea nu trebuie să aibă țesătură groasă, deoarece trebuie să fie ușor de manevrat și să pătrundă cu ușurință in interiorul vaselor.

Un prosop cu dimensiuni generoase va fi de preferat atunci când avem de acoperit un aluat pus la dospit, un coș de picnic sau trebuie să zvântăm niște legume sau fructe. De asemenea, agățat de mânerul aragazului, un prosop mare se va așeza mai bine și va crea un efect estetic plăcut.

 

Cum să ai grijă de prosop

Prosoapele de bucătărie ieftine nu trebuie să constituie nicicând o opțiune. Un șervet ieftin te va trăda destul de repede și nu va fi capabil să bifeze toate îndatoririle ce îi revin. Un astfel de articol se va dovedi o investiție scumpă în timp, datorită vieții scurte pe care o are și nevoii de a fi înlocuit des. Cel mai înțelept este să ai un set de prosoape de calitate, din materiale rezistente, pe care să te poți baza în fiecare zi.

Dacă întreții corect un prosop bun, te vei bucura de loialitatea lui mult timp de acum înainte. Iată câteva reguli de urmat:

  1. Înainte de a-l arunca în coșul cu rufe de spălat, lasă prosopul să se zvânte la aer. Un prosop umed va putrezi dacă e lăsat în locuri închise. În plus, nu este deloc igienic. De preferat ar fi să îl speli imediat.
  2. Nu folosi balsam de rufe la spălarea prosoapelor. Fibrele țesăturii se vor înmuia și vor pierde din puterea de absorbție.
  3. Folosește oțet în apa în care clătești prosoapele pentru a îndepărta mirosurile.
  4. Spală regulat prosopul și nu folosi același prosop mai mult de o zi. Se recomandă să ai la îndemână cel puțin trei prosoape atunci când gătești și să le separi rolurile, în așa fel încât să eviți contaminarea alimentelor cu microbi sau bacterii.
  5. Spală prosoapele separat de alte rufe, din mai multe motive: textilele diferite cer temperaturi diferite ale apei; eviți transferul culorilor de la alte rufe în țesătura prosoapelor și scamele din prosoape către alte articole; este mai igienic așa.
  6. Tratează petele la fața locului, nu lăsa resturile alimentare să se usuce și să se fixeze în țesătură, devenind mai greu de îndepărtat.
  7. Spală prosoapele la temperaturi suficiente, care să permită distrugerea microbilor.

 Lista sarcinilor zilnice din viața unui prosop:

  • USCUCĂ MÂINILE
  • ȘTERGE FARFURIILE
  • LUSTRUIEȘTE PAHARELE
  • ÎMPIEDICĂ ALUNECAREA TOCĂTOARELOR, CASTROANELOR SAU A OALELOR DE PE MASA DE LUCRU
  • AMORTIZEAZĂ ZGOMOTUL LA BĂTUT FRIȘCA SAU FĂCUT ȘNIȚELE
  • PROTEJEAZĂ SUPRAFEȚELE DE STROPI
  • CURĂȚĂ BLATUL DE LUCRU
  • FEREȘTE MÂINILE DE ARSURI LA CONTACT CU VASE FIERBINȚI
  • ZVÂNTĂ LEGUMELE ȘI FRUCTELE
  • MENȚINE CĂLDURA ÎN INTERIORUL VASELOR PESTE CARE E AȘEZAT
  • ȚINE LAOLALTĂ BISCUIȚII DE ZDROBIT
  • PROTEJEAZĂ BLATUL MOBILEI DE FUNDUL FIERBINTE AL OALEI
  • SERVEȘTE DREPT NAPRON PE MASĂ, LA NEVOIE
  • ACOPERĂ COȘUL DE PICNIC
  • MENȚINE FELIILE FRAGEDE ÎN COȘUL DE PÂINE
  • BAVEȚICĂ PENTRU BEBE, LA NEVOIE
  • „STAȚIE” DE SCURGERE PENTRU VASE SPĂLATE
  • ACCESORIU CHIC ÎN BUCĂTĂRIE
  • ADAUGĂ FARMEC FOTOGRAFIILOR DE INSTAGRAM :)

 

Lista poate continua, desigur, și punem pariu că fiecare dintre voi ați mai găsi cel puțin o vocație de adăugat prosopului.

 Alege-ți prosopul de bucătărie pe www.kutt.ro

 

 

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare