Livrare gratuita prin curier rapid pe teritoriul României pentru comezile de peste 90 lei| Livrare prin DHL în Europa

Santoku versus Chef Knife. Cum să alegi informat cuțitul de bucătărie.

Conceput într-o multitudine de forme sau mărimi, din materiale diferite și cu întrebuințări diverse, cuțitul este și va rămâne pentru totdeauna sufletul bucătăriei. De calitatea și proprietățile cuțitului depinde, într-o foarte mare măsură, satisfacția pe care ți-o aduce o experiență plăcută în bucătărie.

Un cuțit bun, cu tăietura perfect echilibrată în raport cu alimentele prelucrate, îți va ușura considerabil munca și te va ajuta să obții rezultate excelente, cu un efort minim. În alegerea celui mai potrivit instrument pentru îndeplinirea sarcinilor tale, devine absolut esențială buna cunoaștere a anatomiei cuțitului și a rolurilor specifice pentru care acesta a fost proiectat.

Să ne cunoaștem mai bine cuțitul!

Cuțitul Bucătarului (Chef Knife)

Dimensiuni

De regulă, lama cuțitului bucătarului are o lungime de cca 20 de cm. Există și versiuni ale Chef Knife cu o lamă mai scurtă, în jur de 16 cm, însă bucătarii experimentați le preferă, în general, pe cele cu lama mai lungă.

Înălțimea lamei variază între 4 și 5 cm, fiind suficient de înaltă astfel încât dosul degetelor cu care sunt fixate alimentele să se poziționeze în siguranță de-a lungul părții superioare a lamei cuțitului.

Formă

La Chef Knife, linia lamei urmează, atât în partea de jos cât și în cea de sus, o curbă lină, orientată spre un punct central-superior, formând astfel un vârf ascuțit, caracteristic și foarte bine definit.

Material

Un Chef Knife de bună calitate va fi confecționat din oțel german, inoxidabil, cu conținut ridicat de carbon, care îi va asigura o duritate suficientă pentru menținerea ascuțimii timp îndelungat. De asemenea, calitatea superioară a oțelului va proteja lama de rugină sau de alte pete, de tocire și de alte tipuri de deteriorări.

Utilizări

Nu întâmplător este denumit cuțitul bucătarului, pentru că acest instrument este cel mai des utilizat în bucătărie. Având o lamă netedă, cu formă ascuțită, Chef Knife se pretează atât la tăierea legumelor, cât și a cărnii.

Lungimea suficient de mare și forma curbată a lamei permit o balansare ușoară a cuțitului pe blatul de lucru, ceea ce conferă confort în utilizare, dar și rapiditate. În general, utilizarea eficientă a cuțitului Chef Knife presupune tehnica de mișcare repetată sus-jos a cuțitului, cu menținerea contactului permanent între lamă și suprafața de lucru.

Utilizat astfel, cuțitul bucătarului va face o treabă excelentă nu numai în cazul tocării și mărunțirii legumelor și fructelor, dar și în cazul verdețurilor, permițând aplicarea rapidă a celor mai fine tăieturi.

Vei vedea că mulți bucătari utilizează cuțitul Chef Knife și la zdrobirea cățeilor de usturoi direct pe tocător, datorită durității și netezimii lamei late a acestuia.

Ca o concluzie, Chef Knife poate fi considerat un cuțit cu întrebuințare foarte largă, motiv pentru care este preferat de majoritatea bucătarilor din restaurantele europene, dar și de cei mai puțin experimentați în bucătărie sau de către aceia care nu doresc să investească în achiziționarea mai multor ustensile de tăiat, feliat sau tocat.

Cuțitul Santoku

Cuțitul Santoku își are originea, desigur, în bucătăria asiatică, fiind, în linii generale, versiunea japoneză a cuțitului bucătarului.

Dimensiuni

Lama unui Santoku măsoară, de regulă, o lungime cuprinsă între 13 și 18 cm, fiind mai scurtă comparativ cu cea a cuțitului bucătarului. Lucrurile se schimbă, însă, în ceea ce privește înălțimea lamei. Astfel, la Santoku, deschiderea pe înălțime a lamei este mai generoasă decât în cazul Chef Knife.

Comparativ cu Chef Knife, cuțitul Santoku este mai ușor și poate fi perceput de mulți dintre noi ca fiind mai confortabil de ținut în mână.

Formă

O altă diferență notabilă între cele două tipuri de cuțite se referă la forma lamelor. În contrast cu Chef Knife, lama cuțitului Santoku își păstrează deschiderea pe o lungime mai mare, iar muchia inferioară își menține linia plată până aproape spre vârf. Muchia superioară a lamei desenează o curbă abruptă în imediata vecinătate a capătului cuțitului, formând astfel un vârf „turtit”, caracteristic, mai puțin „amenințător” decât al Chef Knife-ului.

Material

La fel ca Chef Knife, și cuțitul Santoku, alcătuit din oțel inoxidabil cu conținut ridicat de carbon, se va dovedi extrem de durabil și rezistent. Suprafața lamei Santoku este prevăzută cu alveole conturate în partea inferioară a muchiei, care împiedică lipirea alimentelor de cuțit.

Utilizări

În traducere, santoku înseamnă „cele trei virtuți”, referindu-se la cele trei tipuri de tăieturi pentru care a fost conceput acest cuțit: feliere, mărunțire și tocare. Asemeni rudei sale europene, cuțitul Santoku se pretează atât utilizării în cazul legumelor, cât și al cărnii. Acest cuțit se dovedește a fi foarte eficient în obținerea feliilor fine de fructe sau legume.

Ca tehnică de mânuire, lama plată a cuțitului Santoku nu permite o balansare ușoară, la tocare aceasta pierzând contactul cu suprafața de lucru, de aceea mișcarea de tăiere trebuie orientată în direcția înainte-înapoi. La această operațiune, degetele care fixează alimentele vor fi ținute cu vârfurile îndoite în direcția opusă lamei cuțitului, astfel încât să nu existe riscul de accidentare.

  

 

Așadar, care este mai bun? Santoku sau Chef?

Aceasta nu este o întrebare la care se poate răspunde cu A - Santoku sau B – Chef Knife. Referindu-ne la cele două tipuri de cuțite, sub nicio formă nu putem stabili o ierarhie vorbind despre unul dintre acestea ca fiind mai bun sau mai prost decât celălalt.

Este pur și simplu vorba despre două cuțite cu o anatomie diferită, care implică tehnici de mânuire distincte, dar care sunt folosite pentru a executa operațiuni similare și pentru a obține rezultate asemănătoare.  

Până la urmă, a alege între Santoku și Chef Knife rămâne o chestiune legată de preferințele personale ale fiecărui bucătar sau de cât de bine stăpânește acesta o tehnică sau alta de mânuire a cuțitului.

Fie că alegi Santoku sau Chef Knife pentru bucătăria ta, prioritare rămân criteriile legate de calitatea materialelor din care este confecționat cuțitul. O lamă din oțel inoxidabil cu conținut ridicat de carbon va asigura durabilitate și rezistență mare unuia dintre cele mai utilizate instrumente din bucătăria ta.

Consultă aici oferta noastră de cuțite Santoku și Chef Knife și alege-ți preferatul!

Gătește inteligent, gătește cu un cuțit KUTT!

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare