Livrare gratuita prin curier rapid pe teritoriul României pentru comezile de peste 90 lei| Livrare prin DHL în Europa

Ananasul. Cum faci față acestui ticălos chipeș și încântător de dulce?

Nu ai cum să nu îl remarci pe raftul cu fructe. Impecabil în armura lui elaborată, ananasul își etalează cu aroganță originile exotice și intimidează prin forța amenințătoare a coroanei pe care o poartă. O ținută demnă de un adevărat războinic al vitaminelor.

Oricât de inabordabil ți s-ar părea la prima vedere, află că, pe cât de spectaculos arată la exterior, pe atât de valoros este la interior. Conține atâtea fibre și vitamine cât să își construiască o carieră remarcabilă în rândul fructelor sănătoase și benefice organismului uman. Dacă mai bifăm și suculența parfumată a pulpei cărnoase din spatele solzilor lui puternici, putem concluziona că ananasul este o partidă foarte bună pentru proiectele noastre culinare.

Partea frumoasă (da, încă una) cu acest fruct este că, deși este foarte bun consumat așa, ca atare, poate fi implicat cu succes și în prepararea celor trei mese ale zilei. Face niște smoothie-uri absolut delicioase la micul dejun, transformă orezul într-un prânz senzațional, iar pizza hawaiiană este oricând o alegere inspirată pentru cină.

A, să nu uităm de desert! Dar, nici nu mai trebuie să îți spunem că, la capitolul dulcegării, ananasul are ca limită doar imaginația bucătarului. Gustul său dulce-acrișor este absolut irezistibil. Poți vedea mai jos cât de demențial arată prăjitura răsturnată cu ananas și mirodenii, făcută de Pancake Planet.

(photo credit Pancake Planet)

Rețeta completă o puteți citi aici sau dând click direct pe poză.

Acum, că am căzut de acord asupra multelor și strălucitelor calități pe care le are acest cuceritor de carieră, trebuie să recunoaștem că de cele mai multe ori evităm să îl cumpărăm în formă proaspătă din cauza faptului că devine cam ticălos atunci când vine vorba de curățat și feliat. Mai jos, îți explicăm câteva metode prin care poți face față cu succes acestui neajuns și te poți bucura de un ananas în toată splendoarea lui de fruct tropical fresh și foarte gustos.

Notă 1: Înainte de curățare, recomandăm spălarea fructului cu apă și uscarea cu un prosop de bucătărie, pentru a reduce riscul transferului de particule de murdărie de pe coaja ananasului pe miez, prin intermediul cuțitului sau al blatului de lucru.

Notă 2: Folosește întotdeauna un cuțit bine ascuțit (atunci când nu ai un dispozitiv special creat pentru curățarea ananasului).

 

Metoda 1:

  1. Pe un tocător de lemn, așază ananasul în poziție orizontală, iar cu ajutorul cuțitului îndepărtează extremitățile (capătul cu frunze și baza fructului, formând 2 capace de aproximativ 1 cm grosime)
  2. Ridică fructul și poziționează-l în poziție verticală. Taie de jur-împrejur și îndepărtează învelișul, trecând lama cuțitului de sus în jos, în fășii cât mai subțiri de-a lungul ananasului. Aplicând această tehnică, vei arunca o cantitate mai mică de pulpă odată cu coaja, însă va fi nevoie să folosești vârful cuțitului pentru a scoate punctele rămase după îndepărtarea învelișului dur. Se poate folosi și vârful ascuțit al unui peeler de fructe și legume.
  3. Secționează fructul curățat în două jumătăți, tăindu-l pe verticală
  4. Fiecare jumătate se mai taie o dată pe lungime. Avem acum fructul tăiat în 4 sferturi.
  5. Se așază fiecare sfert cu muchia îndreptată în sus și se îndepărtează cotorul cu cuțitul.
  6. Fiecare sfert de fruct se feliază, obținând felii mai subțiri sau mai groase, în funcție de preferințe.

În materialul video de la finalul articolului, am exemplificat această metodă simplă de a curăța ananasul.

 

 

Metoda 2:

  1. Îndepărtează capetele fructului la fel ca în primul pas de la Metoda 1
  2. Așază fructul în poziție verticală pe tocător
  3. Taie pe verticală, împărțind fructul în două părți egale
  4. Fiecare parte se taie din nou pe jumătate, obținând astfel 4 felii egale. Opțional, în funcție de cât de mare este ananasul, se mai poate repeta operațiunea, împărțind din nou fiecare felie în alte două părți egale
  5. Se ia câte o felie și se așază „în picioare”, cu coaja pe fundul de lemn
  6. Cu lama cuțitului ținută paralel cu tocătorul, se taie orizontal, aproape de bază, și se îndepărtează coaja la fel ca în cazul feliilor de pepene roșu
  7. Fiecărei felii i se îndepărtează muchia superioară, scăpând astfel de mijlocul dur al fructului
  8. Se taie fiecare felie, obținând bucăți de ananas în formă de triunghi

 

Metoda 3:

  1. Se îndepărtează capetele fructului la fel ca la metodele anterioare
  2. Lăsând ananasul în poziție orizontală pe tocător, se taie felii rotunde, groase de aproximativ 1 cm
  3. Fiecare felie se curăță de coajă cu ajutorul cuțitului
  4. Cu ajutorul unui peeler de legume cu vârf ascuțit, se decupează un cerculeț în mijlocul fiecărei felii pentru a-i îndepărta cotorul

Metoda 4:

  1. Se îndepărtează ambele capete ale ananasului la fel ca la metodele anterioare
  2. Se poziționează fructul „în picioare” pe tocător
  3. Cu un cuțit care are lama subțire și lungă, se decupează la interior, aplicând o tăietură circulară completă, cât mai aproape de înveliș
  4. Prin această metodă, coaja se va trage în sus și se va desprinde de miez sub forma unui cilindru cu mijlocul gol
  5. Pulpa se tăie orizontal, în felii rotunde
  6. Fiecărei felii i se va îndepărta mijlocul folosind vârful peelerului de legume

  

Metoda 5 (cu dispozitiv special pentru tăiat ananas):

 

  1.  Se îndepărtează cu un cuțit capacul superior al ananasului, cel cu frunzele
  2. Ținând fructul în poziție verticală pe tocător, se înșurubează dispozitivul până la bază, cam după același principiu de utilizare ca al tirbușonului
  3. Se trage în sus de mânerul aparatului și se scoate din interiorul ananasului împreună cu miezul
  4. La final, se desprind feliile de miez de pe cilindrul metalic, împingându-le ușor spre un capăt. Cu ajutorul acestei ustensile se obțin spiralele frumoase pe care le găsim în conservele de ananas, însă se pierde mult din pulpă odată cu îndepărtarea cojii

 Dacă cunoști și alte metode de „îmblânzire” a ananasului, împărtășește-le cu noi în comentarii.

 

 

 

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare